Kragujevac: Bussiness Inovation Pograms iz Kragujevca je u okviru projekta „Znanjem do posla“ realizovao individualno i grupnog karijerno vođenje, savetovanje i informisanje mladih tokom 2021. godine. U tom periodu organizovani su i programi obuke mladih na radnom mestu posle kojih je više od 70 odsto učesnika obuka E2E projekta dobilo šansu da se zaposli.

 

 

Sedam programa obuke na radnom mestu

 

Tokom 2021. godine  BIPS je organizovao  sedam programa obuke na radnom mestu za mlade bez posla. Oni su  se uključili u obuke za različita zanimanja, među kojima je i šivač navlaka za automobilska sedišta. Ovu obuku je prošlo 100 mladih u 2021. godini, a obuka je izvedena u kompaniji „Adient“ u Loznici. Mladi u Kragujevcu učestvovali su u praktičnoj obuci u kompaniji „IME- Autolift“ za zanimanje operater u proizvodnji liftova za šinska vozila. U sektoru ugostiteljstva obučavalo se 28 mladih za zanimanje pomoćni radnik u pripremi i serviranju hrane, a obuka je realizovana u restoranima i hotelima u Kragujevcu i Vrnjačkoj Banji. Izvedena je i praktična obuka mladih za zanimanje asistent operatora na CNC mašini.

 

„U Kragujevcu je u toku je obuka za 10 mladih za zanimanje specijalista za tehničku podršku u okviru tehničke industrije“ kaže za naš sajt Lazar Đoković, karijerni savetnik u BIPS.

 

 

U ovogodišnjem ciklusu obuka koje je organizovao BIPS učestvovalo je oko  200 mladih, a priliku da se zaposli dobilo je više od 70 polaznika koji su uspešno završili obuke E2E.

 

 

Saveti i podrška mladima u izboru zanimanja

 

„U naše savetovanje se uključilo 700 mladih osoba u Kragujevcu, Loznici, Rači… Prilikom realizacije individualnog savetovanja oko 330 mladih osoba je učestvovalo u ovom procesu, dok je više od 370 učestovalo u aktivnostima grupnog karijernog savetovanja i informisanja u sklopu 25 različitih sesija rada“ kaže Lazar.

 

On je rekao da su rezultati ovih usluga predstavljeni na prvom forumu pod nazivom “Zapošljavanje mladih, potrebe privrede i mogućnosti Univerziteta” u organizaciji Grada Kragujevca i Univerziteta u Kragujevcu.

 

„Učenici završnih razreda imaju vrlo ograničene informacije o stanju na tržištu rada, kao i kasnijeg zaposlenja i ne tako jasnu predstavu o zanimanju za koje se školuju, kao ni relevantne informacije koje će im pomoći da donesu odluke vezane za karijerni razvoj. Oni treba da odluče da li žele da nastave dalje svoje školovanje ili da se uključe na tržište rada, a donošenje takve odluke  zavisi od brojnih faktora“ kaže Lazar.

 

On  navodi  da zbog složenosti formalnog obrazovanja i procesa učenja u školi, veliki broj učenika nikada nije imao prilike da vidi kako se zanimanje za koje se školuju obavlja u praksi,  niti su im poznate druge informacije o tom zanimanju, među kojima je visina zarade, planovi razvoja  i sl.

 

„Naše individualne i grupne sesija karijernog vođenja, informisanja i savetovanja doprinele su boljoj informisanosti mladih o mogućnostima za nastavak školovanja, izbor zanimanja, prekvalifikaciju, obuke na radnom mestu, te su pomogle da donesu informisanu odluku vezanu za svoju karijeru u skladu sa aktuelnim zahtevima tržišta rada i ličnim opredeljenjem“ priča Lazar.

 

 

 

Tekst i foto: Gordana Mirović / Uredila: Sandra Vlatković