Knjaževac: Program „Znanjem do posla“ odveo je brokera za područje jugoistočne Srbije, Timočki klub, u grad Niš, u tamošnju Elektrotehničku školu „Nikola Tesla“, gde je organizovan je Basic Check test.

 

Test sposobnosti i sklonosti, koji je razvio program „Znanjem do posla“, namenjen je mladima kao pomoć u planiranju karijere, kao i poslodavcima, odnosno kompanijama, koje su u potrazi za mladim radnicima koji odgovaraju njihovim potrebama.

 

Basic Check test u Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla“ u Nišu, koji trajao dvadesetak minuta, rešavalo je 15 mladih ljudi, trudeći se da brzo i tačno odgovore na postavljene zadatke.

 

„Nije bilo teško, mada bi bilo dobro da smo imali malo više vremena. Najteže mi je bilo sa pitanjima iz engleskog jezika, a najbolje sam se snašao sa matematikom“, rekao je maturant Dušan Đokić.

 

 

Dušan priznaje da ova škola nije bila njegov prvi izbor i da je mnogo više od elektronike zainteresovan za sport. Iako svoju budućnost vidi u svetu odbojke, smatra da ovakvi i slični testovi mogu da mu pomognu da sagleda svoje mogućnosti i kompetencije.

 

Saradnju sa Timočkim klubom na planu karijernog vođenja i savetovanja dragocenom smatraju u niškoj školi, gde se velika pažnja poklanja dualnom obrazovanju.

 

„Naši učenici, gotovo po pravilu, nalaze zaposlenje u kompanijama u kojima obavljaju stručnu praksu, a sa znanjem koje ovde steknu, onima koji žele da nastave školovanje, otvoreni su svi fakulteti. Smatramo da je naš najvažniji zadatak da ih ohrabrimo da se pronađu u zanimanju koje će ih usrećiti i posao koji će sa zadovoljstvom raditi“, naglasila je Tanja Šubarević, profesor elektronske grupe predmeta.

 

Basic Check test program „Znanjem do posla“ razvio je u saradnju sa partnerima iz Švajcarske – Geteway Solution AG.

 

 

Tekst i foto: Ljlljana Pavlović / Uredila: Sandra Vlatković