Novi Pazar:Novopazarka Bahira Škrijelj sa nestrpljenjem čeka ukidanje mera koje je Vlada Srbije uvela sa ciljem borbe protiv širenja korona virusa i povratak na posao u kompaniji “Mizan underwear” gde već nekoliko meseci radi kao šivačica.

 

Ovoj mladoj devojci je to prvi posao u životu, a dobila ga je nakon uspešno završene obuke organizovane u sklopu programa “Znanjem do posla”.

 

– Ne radimo već nekoliko nedelja i svakog dana se nadamo da će se poboljšati stanje kako bismo se vratili na posao. Nedostaju mi koleginice, za veoma kratko vreme sam se sjajno uklopila u kolektiv, sve su dobre, odlično su me prihvatile i u pogonu je sjajna atmosfera – priča ona.

 

Bahira je tokom obuke naučila brojne operacije šivenja, a trenutno radi na “tik-tak” mašini. Najviše voli da šije stvari od čipke, ali je spremna da “uskoči” i pomogne kad god zatreba u proizvodnji i ostalih vrsta veša.

 

– Zaista mi se sviđa ovaj posao i srećna sam. Nisam ranije radila, bila sam bez ikakvog radnog iskustva, a sada imam svoju platu, svoj dinar, nisam na teretu porodici, već i ja doprinosim kućnom budžetu – zadovoljna je Bahira Škrijelj.

 

 

Obuku za šivače lake konfekcije, odnosno, donjeg veša, pohađale su još 33 nezaposlene mlade devojke iz Novog Pazara i Sjenice i sve one su odmah dobile posao.

 

– Sve devojke su dobre, pametne, veoma brzo su shvatile posao i uklopile se. Na početku obuke smo im pokazale mašine, upoznale ih sa svim operacijama, od utinjanja konca pa sve do šivenja. Veoma bitan segment obuke je bila i zaštita na radu, nikako nismo želele da se neka od njih povredi. Odlično su se snašle, veoma smo zadovoljne njihovim radom – kaže Sevda Jašarević, jedna od iskusnijih radnica i mentorka devojkama tokom obuke.

 

Praksa za šivačice sprovedena je tokom jeseni prošle godine i trajala je dva meseca.

 

U sklopu programa “Znanjem do posla”, koji finansijski podržavaju vlade Švajcarske i Srbije, 2019.godine u Novom Pazaru i okolnim gradovima organizovane su i obuke za konobare, turističke animatore i lične pratioce.

 

Pohađalo ih je 89 nezaposlenih, a njih 67 je odmah dobilo posao.

 

Tekst i foto: Nikola Kočović / Uredila: Sandra Vlatković