Knjaževac: Alatima koje Timočki klub, lokalni partner programa “Znanjem do posla”, koristi u procesu karijernog vođenja i savetovanja, pridružio se novi – Basic Check, test sposobnosti i znanja. Priliku da ga isprobaju prvi su u Timočkoj krajini dobili učenici Tehničke škole u Zaječaru i Knjaževačke gimnazije. Kao i Timočki klub, i mladi jednoglasni su u mišljenju da je reč o izuzetno zanimljivom načinu da se provere nivoi znanja i veština.

 

 

Basic Check, test sposobnosti i znanja, novi je alat, koji je Timočki klub dobio od programa “Znanjem do posla”, kako bi unapredio svoje aktivnosti vezane za karijerno vođenje i savetovanje.

 

„Basic Check smo počeli da koristimo ove godine i čini mi se da je veoma interesantan. Deca koja prođu ovaj test sposobnosti i znanja, dobijaju uvid u svoja znanja, u neke svoje kompetencije, u to koliko mogu i dokle mogu, kao i šta treba da unaprede kod sebe kako bi nastavili dalje školovanje. Iako smo zbog njegove dužine (traje 90 minuta) strahovali da će deci on biti opterećenje, pokazalo se, u stvari, da im je sve to bilo zanimljivo, ali i da im je pokazalo šta kod sebe treba da nadograđuju u životu, profesiji, karijeri, poslu…“, kaže karijerna praktičarka Slađana Milutinović

 

 

Kreiran kao online platforma, ovaj test je neka vrsta „mernog instrumenta“, uz pomoć koga mladi mogu da provere svoja znanja i sposobnosti, ali i svoje digitalne kompetencije.

 

„Bio sam, kao nastavnik informatike, neka vrsta koordinatora sa tehničke strane i kao neko ko radi sa decom na unapređenju digitalnih kompetencija. Iskoristili smo ovaj projekat da zajedno sa Timočkim klubom, vidimo na kom su nivou znanja, ali i tehničke veštine naših učenika“, rekao je Miljan Jeremić, profesor informatike u Knjaževačkoj gimnaziji.

 

 

Učenici Tehničke škole u Zaječaru Knjaževačke gimnazije, oni koji tek treba jasno da definišu svoja interesovanja i profesionalni izbor, prvi su mladi ljudi u Timočkoj krajini koji su proverili kako se snalaze sa numeričkim i jezičkim zadacima, koliko poznaju engleski jezik, ali i koliko dobro rade pod pritiskom ograničenog vremena.

 

„Uradila sam preko 90 odsto zadataka. Nije bilo teško, a veoma je interesantno. Ima tu i logičkog razmišljanja i razumevanja teksta i poznavanja engleskog jezika. Jedino smo zbog ograničenog vremena malo bili pod pritiskom, ali u redu je“, kaže Sofija Pavlović, učenica Tehničke škole u Zaječaru.

 

 

Sličnog mišljenja je i njen drug iz iste škole Aleksa Veljković.

 

„Rekli su nam da ovaj test može da nam pomogne prilikom upisa na fakultet i smatram da je veoma dobro što sam ga uradio. Može da mi pomogne u budućnosti da pratim svoj cilj, da upišem ono što stvarno želim i ono što me interesuje“.

 

„Smatram da je ovaj test napravljen tako da osoba koja ga radi bude maksimalno koncentrisana i da proveri kako radi pod pritiskom, s obzirom da je vreme za izradu zadataka ograničeno. To može da nas pripremi za buduće razgovore na poslovima gde je za određeno vreme potrebno upotrebiti određenu veštinu“, rekao je za „Znanjem do posla“ Mateja Mihajlović, učenik Knjaževačke gimnazije.

 

 

Basic Check izradili su švajcarski eksperti i on je u programu „Znanjem do posla“ namenjen mladima koji su se prijavili za neku od obuka na radnom mestu, ali svim drugim mladim ljudima koji žele da provere svoje sposobnosti da istražuju, analiziraju i rešavaju probleme kojima su okruženi, a u cilju odabira adekvatnog nastavka procesa školovanja ili izbora karijere.

 

Tekst i foto: Ljiljana Pavlović / Uredila: Sandra Vlatkovoć