Novi Pazar: Novopazarka Emina Marukić (19) uspešno je završila obuku za turističkog animatora, koju je za 15 mladih iz tog grada, Sjenice i Tutina, organizovana u sklopu programa “Znanjem do posla”. Sada se nada da će uskoro početi da se bavi zanimanjem o kojem je od malena maštala.

U razgovoru za E2E Emina kaže da se na obuku prijavila, jer od malena voli da putuje i upoznaje nove ljude. To će joj, veruje, poziv turističkog animatora obezbediti.

„Živim u Novom Pazaru, mestu gde se prepliću različite kulture, ali sam tek tokom ove obuke shvatila da uopšte ne poznajem dovoljno svoj grad, svoj kraj. Ovo je bila idealna prilika da nešto naučim o Novom Pazaru i ovoj regiji, ali i da steknem korisna znanja o poslu turističkog animatora. Ova obuka je “prava stvar”, oduševljena je mlada Novopazarka.

Tokom obuke, najviše su joj se svidele praktična iskustva, obilasci turističkih atrakcija Novog Pazara, Sjenice i Tutina, o kojima sada zna znatno više. Veruje da bi, sada, bez ikakvih problema mogla da animira turiste tokom njihove posete.

“Shvatila sam da je za ovaj posao veoma važno znati kako dobro organizovati vreme. Jesu turistički animator i vodič slični poslovi, ali animator mora da obilaske posmatra iz ugla turiste, kako bi znao kako da sve organizuje. Aktivnosti ne bi smele da budu prenatrpane, ništa ne sme da se odvija prebrzo, a istovremeno neophodno je da kvalitetno provedu vreme na destinaciji koju posećuju”, objašnjava Marukić.

Ona obećava da će se sledeće godine, kada stekne dovoljno znanja, prijaviti za polaganje za licencu turističkog vodiča što će joj omogućiti da se tim poslom bavi u bilo kojoj zemlji na svetu.

“Volela bih da se ozbiljno bavim ovim poslom, spojila bih korisno i lepo, odnosno, ljubav prema putovanjima. Preporučila bih svima, ukoliko bude ponovo organizovana slična obuka, da se prijave. Neće se pokajati”, priča ova devojka.

Njena mentorka iz Turističke organizacije Novog Pazara Kata Tiosavljević kaže da je Emina, ali i ostali praktikanti, pokazala visok stepen interesovanja za turizam, privrednu granu koja je u ekspanziji u ovom delu Srbije.

“Rad u turizmu je idealan za mlade, energične ljude, koji poznaju svetske jezike i lako stupaju u kontakt sa ljudima. Emina ima baš takve kvalitete, vredna je i sigurna sam da će se pronaći u ovom poslu i da ćemo uskoro postati koleginice u turizmu”, kaže Tiosavljević.

Ona dodaje da je nekoliko praktikanata već počelo da radi u pojedinim turističkim agencijama, a da će im se sa dobijanjem licenci za turističkog vodiča, značajno otvoriti mogućnosti za dobijanje posla.

“Oni mogu samostalno da rade, da ih angažuju agencije iz bilo koje države na svetu. Što se Turističke organizacije Novog Pazara tiče, ona je trenutno ograničena zabranom zapošljavanja u javnom sektoru, ali se nadamo da će ona uskoro biti ukinuta”, navodi Tiosavljević.

U poslednjem krugu obuka na radnim mestima u sklopu programa “Znanjem do posla”, u Novom Pazaru i okolini organizovana je i obuka za zanimanje šivača lake konfekcije kroz koju su prošle 32 mlade nezaposlene devojke iz tog grada i Sjenice.

 

Uredila: Sandra Vlatković