Novi Pazar:Preko 300 mladih ljudi učestvovaće u aktivnostima programa “Znanjem do posla” u Novom Pazaru osmišljenih da im pomogne da brže dođu do posla. Aktivnosti na podizanju zapošljivosti mladih u Novom Pazaru finansira Vlada Švajcarske preko svoje Kancelarije za saradnju u Beogradu kao podrška za brži ekonomski razvoj Republike Srbije. Direktorka Kancelarije za saradnju Ursula Lojbli posetila je Novi Pazar i obišla lokalne partnere Programa i kompanije u kojima se mladi obučavaju za neka od najtraženijih zanimanja na tržištu rada u Novom Pazaru.

Lojbli je jednodnevnu posetu Novom Pazaru započela susretom sa predstavnicima lokalnih partnera, Kancelarije za mlade grada Novog Pazara, Omladinskog kluba i Udruženja psihologa, a potom i sa predstavnicima Škole za dizajn. Tokom susreta predstavnicima švajcarske Vlade predstavljeni su efekti njihove finansijske pomoći i uticaj koji ona ima na poboljšanje socio-ekonomskog položaja mladih u Novom Pazaru.

“Zahvaljujući Švajcarskoj podršci i saradnji sa lokalnim partnerima, program ‘Znanjem do posla’ se u Novom Pazaru veoma brzo razvio i u njega je uključeno oko 300 mladih. Njih 54 je dobilo priliku da se obuči za deficitarna zanimanja u kompanijama i mnogima od njih je to prvo radno iskustvo. Preko 200 srednjoškolaca dobilo je savete za nastavak svoje profesionalne karijere kroz usluge karijerno savetovanja. Ovi saveti će im pomoći da brže nađu posao nakon završetka školovanja. Veoma mi je drago što je u program uključeno i 20 osoba sa invaliditetom koje, takođe, imaju priliku da, nakon radionica i praktičnih obuka kod poslodavaca, dođu do posla”, poručila je Lojbli.

Lojbli je dodala da je naročito zadovoljna što je program “Znanjem do posla” pomogao i kompanijama u Novom Pazaru da kroz obuke nezaposlenih mladih direktno na radnom mestu reše problem nedostatka stručnih i obučenih radnika, ali i da su aktivnosti programa uticale da se poslodavcima da saznaju više o zapošljavanju mladih sa smetnjama u razvoju, što će im omogućiti da se lakše opredele za zapošljavanje ove kategorije tzv. “teško zapošljivih” mladih.

“Raduje me i saradnja i razmena iskustva među gradovima u kojima se ‘Znanjem do posla’ realizuje i to je veoma korisno jer se svi oni suočavaju sa drugačijim problemima”, istakla je Lojbli.

Nakon sastanka u Kancelariji za mlade, Lojbli je sa saradnicima obišla mlekaru “Pešter food” gde je u toku obuka za 15 tehnologa u mlekarstvu, a potom i fabriku nameštaja “Numanović”, gde je razgovarala sa menadžmentom kompanije, ali i četvoricom Novopazaraca koji su uspešno prošli praksu za tapetare i dobili stalni posao u ovoj kompaniji.

“Obuka je prošla u najboljem redu, uspešno sam savladao sve operacije, naučio sam tapetarski posao, zadovoljio sam kriterijume menadžmenta i odlučili su da mi ponude stalno zaposlenje. Zadovoljan sam uslovima i konačno sam dočekao siguran izvor prihoda. Ovaj posao mi puno znači, pogotovo jer mi je i supruga nezaposlena”, kazao je Enis Numanović koji je 10 godina tražio posao.

Osim Enisa i njegove trojice kolega, korist od programa “Znanjem do posla” imala je i kompanija “Numanović” koja sve teže nalazi obučene radnike.

“Trenutno na tržištu rada nema dovoljno stručnih kadrova za rad u našim pogonima, bilo da se radi o šivačima, tapetarima, stolarima, krojačima, ali i menadžerima ili trgovcima. Ovakvi programi su jedan od načina pomoću kojih bismo mi, ali i ostali poslodavci, lakše došli do obučenih radnika. Svako novootvoreno radno mesto znači i poboljšanje ekonomske i socijalne situacije Novog Pazara i ovog regiona”, tvrdi finansijski direktor kompanije “Numanović” Reihan Nicević.

Znanjem do posla – Novi Pazar:

Program „Znanjem do posla“ podržao je u Novom Pazaru, sredstvima iz svog “Opportunity” Fonda, realizaciju tri projekta obuke na radnom mestu za ukupno 54 nezaposlenih, mlađih od 30 godina i to za zanimanja tehnologa u mlekarstvu, tapetara i krojača džinsa.

Kroz program obuke za krojača džinsa proćiće 24 mladih, a za njegovu realizaciju obezbeđeno je 31.000 švajcarskih franaka. Za obuku 15 novih tapetara odvojeno je 17.000 švajcarskih franaka, dok će još 15 mladih biti obučeno za tehnologe u mlekarstvu u projektu vrednom 23.500 švajcarskih franaka.

Posebna sredstva izdvojena su za projekat podizanja zapošljivosti mladih sa smetnjama u razvoju. U njega je uloženo blizu 39.000 franaka, od čega će direktnu korist imati 20 mladih Pazaraca sa smetnjama u razvoju. Sredstva za realizaciju ovih projekata obezbeđena su iz donacije Vlade Švajcarske.

Lokalni partner programa “Znanjem do posla” u Novom Pazaru su Kancelarija za mlade Novog Pazara, Omladinski klub Novog Pazara i Udruženje psihologa.

Znanjem do posla – Srbija:

Tokom prvog kruga obuke na radnom mestu kroz 22 projekta obuke na radnom mestu prošlo je oko 350 mladih, a pomoć na putu do posla dobilo je i još 350 nezaposlenih, mlađih od 30 godina iz tvz. teže zapošljivih grupa mladih – žena žrtava nasilja u porodici, mladih bez roditeljskog staranja, mladih sa sela, štićenika kazneno-popravnih domova, mladih sa smetnjama u razvoju, te Roma.

Za realizaciju 22 projekta obuke na radnom mestu, za isto toliko zanimanja na koje su lokalni privrednici u pet pilot zajednica (Kragujevac, Kruševac, Knjaževac, Novi Pazar i Pirot), ukazali kao na deficitarne, Vlada Švajcarske odvojila je u prvom krugu “Opportunity” Fonda približno 450.000 franaka.

Za šest programa podrške zapošljavanju teže zapošljivih grupa mladih izdvojeno je još 194.000 franaka, dok je za realizaciju devet projekata kojima se testiraju inovativni modeli zapošljavanja u Srbiji izdvojeno dodatnih 155.000 franaka.

Testiranje novih metoda zapošljavanja odvija se pod nadzorom Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i oni se realizuju u osam lokalnih zajednica – Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Rači, Pirotu, Paraćinu, Užicu i Somboru.

Novinar:Nikola Kočović / Uredio: Tibor Jona

Korisni linkovi:

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU) – LINK
Švajcarska kancelarija za saradnju – LINK
Kancelarija za mlade Novi Pazar – LINK
Udruženje psihologa Novi Pazar – LINK