Novi Pazar:Trinaesti Sajam zapošljavanja u Novom Pazaru posetilo je rekordnih 2.000 nezaposlenih žitelja tog grada koji su pokušavali da ubede preko 40 poslodavaca da su oni najbolji kandidati za upražnjena radna mesta u njihovim firmama.

Među njima su bile i diplomirane ekonomistkinje Jelena Maksimović i Mensura Omerović kojima je, kako su nedavno završile fakultet, ovaj sajam bio prva prilika da dođu do posla.

“Volela bih da pronađem neki posao u struci, po mogućstvu u nekoj računovodstvenoj agenciji ili administraciji. Znam da se do posla ne dolazi lako i brzo po okončanju školovanja, ali se nadam da ću imati sreće”, priča Mensura.

Njena drugarica smatra da je sajam dobar način da se upoznaju sa tržištem rada i provere koja su to deficitarna zanimanja.

“Volela bih da pronađem posao u mom gradu, da svojim radom i znanjem doprinesem razvoju kompanije u kojoj ću raditi i ovom kraju, ali ako potraga za poslom potraje, najverovatnije ću napustiti Srbiju i otići u inostranstvo”, dodaje Jelena.

Za diplomiranim ekonomistima na poslednjem sajmu, koji organizuje filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u Novom Pazaru, nije bilo preterane tražnje, ali su poslodavci nudili 220 slobodnih radnih mesta iz drugih oblasti.

“Najtraženija su bila zanimanja u proizvodnji džinsa i nameštaja, ali i u ugostiteljstvu poput kuvara i konobara, kao i administrativnih radnika. Ovo je bila rekordna posećenost, a nadamo se i da će biti i rekordan broj onih koji će doći do zaposlenja, pošto iskustva iz ranijih godina pokazuje da svaki četvrti posetilac bude radno angažovan”, ističe Mirzet Bektović, predstavnik filijale NSZ u Novom Pazaru.

Osim za nezaposlene, sajam je dobra prilika i za novopazarske kompanije da pronađu kvalitetne radnike. Izvršni direktor firme za proizvodnju džinsa “JOIN” Džemil Huseinović kaže da su i na ranijim sajmovima angažovali radnike za slobodne pozicije.

“Ove godine smo tražili četiri šivača i dva pomoćna radnika. Iako na tržištu nema dovoljno kvalifikovanih radnika, mi taj problem nemamo jer imamo odličan interni program obuke pa zapošljavamo i radnike bez iskustva koji veoma brzo nauče posao i postanu produktivni”, naglašava Huseinović.

Inače, prema poslednjim podacima na teritoriji Novog Pazara ima oko 18.400 nezaposlenih osoba (što stopu nezaposlenosti stavlja na oko 47,2%), a taj broj je u odnosu na prošlu godinu smanjen za 700 ljudi. Kako bi se taj trend nastavio, lokalna samouprava je izdvojila 10 miliona dinara za subvencionisanje otvaranja novih radnih mesta.

Znanjem do posla – Novi Pazar:

Program „Znanjem do posla“ podržao je u Novom Pazaru, sredstvima iz svog “Opportunity” Fonda, realizaciju tri projekta obuke na radnom mestu za ukupno 54 nezaposlenih, mlađih od 30 godina i to za zanimanja tehnologa u mlekarstvu, tapetara i krojača džinsa.

Kroz program obuke za krojača džinsa proćiće 24 mladih, a za njegovu realizaciju obezbeđeno je 31.000 švajcarskih franaka. Za obuku 15 novih tapetara odvojeno je 17.000 švajcarskih franaka, dok će još 15 mladih biti obučeno za tehnologe u mlekarstvu u projektu vrednom 23.500 švajcarskih franaka.

Posebna sredstva izdvojena su za projekat podizanja zapošljivosti mladih sa smetnjama u razvoju. U njega je uloženo blizu 39.000 franaka, od čega će direktnu korist imati 20 mladih Pazaraca sa smetnjama u razvoju. Sredstva za realizaciju ovih projekata obezbeđena su iz donacije Vlade Švajcarske.

Lokalni partner programa “Znanjem do posla” u Novom Pazaru je Kancelarija za mlade Novog Pazara.

Znanjem do posla – Srbija:

Tokom prvog kruga obuke na radnom mestu kroz 22 projekta obuke na radnom mestu prošlo je oko 350 mladih, a pomoć na putu do posla dobilo je i još 350 nezaposlenih, mlađih od 30 godina iz tvz. teže zapošljivih grupa mladih – žena žrtava nasilja u porodici, mladih bez roditeljskog staranja, mladih sa sela, štićenika kazneno-popravnih domova, mladih sa smetnjama u razvoju, te Roma.

Za realizaciju 22 projekta obuke na radnom mestu, za isto toliko zanimanja na koje su lokalni privrednici u pet pilot zajednica (Kragujevac, Kruševac, Knjaževac, Novi Pazar i Pirot), ukazali kao na deficitarne, Vlada Švajcarske odvojila je u prvom krugu “Opportunity” Fonda približno 450.000 franaka.

Za šest programa podrške zapošljavanju teže zapošljivih grupa mladih izdvojeno je još 194.000 franaka, dok je za realizaciju devet projekata kojima se testiraju inovativni modeli zapošljavanja u Srbiji izdvojeno dodatnih 155.000 franaka.

Testiranje novih metoda zapošljavanja odvija se pod nadzorom Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i oni se realizuju u osam lokalnih zajednica – Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Rači, Pirotu, Paraćinu, Užicu i Somboru.

Novinar:Nikola Kočović / Uredio: Tibor Jona

Korisni linkovi:

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU) – LINK
Švajcarska kancelarija za saradnju – LINK
Kancelarija za mlade Novi Pazar – LINK