Knjaževac:Centar za obuku i radno angažovanje iz Knjaževca, lokalni partner programa „Znanjem do posla“ u ovom gradu, premijerno je mladima predstavio svoje usluge iz oblasti karijernog savetovanja i vođenja koje predstavljaju do sada neviđenu uslugu u ovom gradu.

Lakše do prave karijere

Prezentacija usluga uz koje mladi Knjaževčani i Knjaževčanke mogu lakše doneti kvalitetne i informisane odluke o izboru ili nastavku svoje profesionalne karijere, a firme lakše doći do obučene radne snage održana je na Sajmu zapošljavanja koji je organizovala knjaževačka filijala Nacionalne službe za zapošljavanje. Na Sajmu je učestvovalo dvadesetak lokalnih kompanija koje su tom prilikom nudile posao za 120 ljudi.

Mladi posetitelji Sajma imali su priliku da popune posebno pripremljene upitnike i tako postanu deo baze podataka Centra za obuku i radno angažovanje kroz koju će dalje biti obaveštavani o obukama i prilikama za zaposlenje. Takođe, na štandu Centra mogli su da porazgovaraju sa karijernim savetnicima i da saznaju više o tome kakvu sve podršku mogu dobiti u Centru.

Karijerno savetovanje – usluga koja je nedostajala Knjaževcu

Posebno interesesovanje izazvao je program karijernog savetovanja i vođenja, namenjen kako mladima tako i njihovim roditeljima. Anketa koja je sprovedena tim povodom pokazala je da čak 80% mladih smatra da bi im usluge karijernog savetovanja i vođenja koje Centar nudi bile potrebne, a tek koji procenat manje smatra da bi kvalitetnije odabrali svoje zanimanje da su na vreme imali podršku koju pruža Centar.

Dunja (18) uskoro maturanatkinja Tehničke srednje škole u Knjaževcu, posebno je zainteresovana za ove usluge jer joj ovakve usluge do sada nisu bile dostupne:

„Možda smo i mi nedovoljno zainteresovani da ih tražimo, pa onda upisujemo ono što nam roditelji predlože, tako da ne bi bilo loše za Knjaževac da postoji mesto na kojem bi imali ovakve informacije skupljene na jedno mesto“

Veliko interesovanje mladih pobudila je i predstojeća obuka za čitav niz različitih zanimanja koja se organizuje u najvećoj fabrici u Knjaževcu, kompaniji “SCS plus”. Ova firma se uspešno bavi drvno prerađivačkim poslovima kao i izradom školskog i kancelarijskog nameštaja. Za knjaževčane i knjaževčanke ovo je prilika da u dobroj firmi, sa dobrim uslovima rada, steknu nova znanja i dođu do posla u svojoj lokalnoj zajednici.

Novinarka:Katarina Jelenković / Uredio: Tibor Jona

Korisni linkovi:

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU) – LINK
Švajcarska kancelarija za saradnju – LINK
Kompanija SCS Plus – LINK
Kvisko centar – LINK