Novi Sad:  Karavan “Duh mladosti”, koji je pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva omladine i sporta “gostovao” u Novom Sadu, još jednom je skrenuo pažnju javnosti na dualno obrazovanje i omladinsko preduzetništvo.

Ovaj sistem obrazovanja u Novom Sadu, kako je potvrdio gradonačelnik Miloš Vučević, nekoliko godina unazad nije nepoznanica, pošto stručne škole već uveliko školuju učenike koji će po izlasku iz klupa, bez dodatnih priprema, moći odmah da započnu posao za koji su obučeni.
Srednja elektrotehnička škola “Mihajlo Pupin”, Srednja mašinska škola, Srednja škola “Svetozar Miletić”, Tehnička škola “Mileva Marić Ajnštajn” i Tehnička škola “Pavle Savić” već obrazuju učenike po ovom dualnom sistemu.
– Imali smo nekad slučajeve da se majstori školuju za svoju struku tek kad završe srednju školu i počnu da rade, a sada za to više nema vremena. Poslodavci žele majstore direktno iz školske klupe, ističe Slavko Matić, direktor Tehničke škole “Mileva Marić Ajnštajn”, i predsednik Aktiva direktora srednjih škola Novog Sada.
Izvor: novosti.rs link