Knjaževac: Delegacija Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) posetila je knjaževačke firme i organizacije koje učestvuju u realizaciji programa “Znanjem do posla” kojim se povećava zapošljivost mladih u ovoj opštini Istočne Srbije. Zajedno sa gostima iz beogradske kancelarije SDC u poseti Knjaževcu bili su i predstavnici projekata koje SDC organizuje na Kosovu i u Makedoniji, a koji su došli da se iz prve ruke upoznaju sa primerima pozitivne prakse u organizaciji obuka na radnom mestu.

 

Tokom jednodnevne posete delegacija iz regiona je obišla dve kompanije koje učestvuju na programu i jednu fabriku koja je nakon pozitivnih iskustava njihovih kolega privrednika izrazila želju da se uključi u aktivnosti programa “Znanjem do posla”. 

Kompanija Recika iz sela Donja Kamenica primila je na obuku 12 mladih i nezaposlenih knjaževčana i knjaževčaniki i prenela im znanja i veštine neophodne da bi mogli da se zaposle kao izrađivači kožne galanterije. Knjaževac je grad sa dugom obućarskom tradicijom i neki od najvećih poslodavaca u gradu su upravo proizvođači obuće, pa će ove veštine za praktikante biti ključne da ih izdvoje ispred konkurencije kada budu tražili posao.

 

Direktor kompanije, Oliver Jelenković kaže da je nakon uspešno završene obuke, dvoje praktikanta dobilo posao u njegovoj fabrici, kao i da će veoma rado nastaviti da učestvuje u programu i nudi mladima šansu da nauče veštine koje će ih brže odvesti do posla.

U programu „Znanjem do posla“ učestvuje i kompanija za proizvodnju dečije odeće “Beba kids” u kojoj se obučava čak 30 mladih i nezaposlenih, a budućih tekstilnih radnika i radnica.

„Niko od njih ne mora da brine šta će raditi nakon obuke jer ćemo ih sve zaposliti“ kaže domaćin, zamenik direktora Ivica Vidojević. 

 Obuka za praktikante se u kompaniji Beba Kids obavlja se nakon radnog vremena, u drugoj smeni, a mentori, koji redovno rade u prvoj, rado ostaju da pomognu mladima da nauče tajne zanata. Sami praktikanati su izuzetno zadovoljni ovim iskustvom, i iako je obuka naporna i zahtevna, raduju se što će naći posao u ovom preduzeću.

 

Fabrika nameštaja “SCS plus” izvozi preko 95% svojih proizvoda na tržište Evropske unije i jedan je od najpoželjnijih poslodavaca u Knjaževcu i ključ ekonomskog opstanka sela Podvis. Trenutno imaju 100 radnika, od kojih je polovina iz Podvisa, a u planu je proširivanje proizvodnih kapaciteta.

 

Direktor u kompaniji, Miloš Nikolić saznao je za pozitivna iskustva drugih knjaževačkih firmi koje učestvuju na programu „Znanjem do posla“ i zaintreresovan je da se i njegova firma što pre priključi ovom programu i organizuje obuku za rad na poziciji CNC operatera.

 

Tokom 2017/2018 program „Znanjem do posla“ podržao je obuku na radnom mestu u tri kompanije u Knjaževcu koju će proći 47 mladih ljudi i u koju je uloženo 85,000 franaka iz sredstava koje je obezbedila vlada Švajcarske. Dodatna sredstva u iznosu od 39.000 franaka izdvojena su za podizanje zapošljivosti mladih koji žive u selima knjaževačke opštine i ove programe će tokom 2017/2018 proći 150 mladih.