Beograd: Rasprave na temu kolika je stopa nezaposlenosti u Srbiji sve se češće mogu čuti. Najnoviju stavove po pitanju nezaposlenosti iznela je Sarita Bradaš, istraživač beogradske Fondacije Centar za demokratiju.  Prema njenim rečima, registrovana nezaposlenost u Srbiji je znatno nepovoljnija od one koju prikazuje zvanična statistika, a porastu stope zaposlenosti u 2016. godini doprinelo je pre svega zapošljavanje u neformalnom sektoru koji je u povećanju ukupnog broja zaposlenih učestvovao sa 58 odsto.

U nacionalnim politikama i programima primetna je, prema njenim rečima, usmerenost na isključivo dva indikatora tržišta rada, povećanje stope zaposlenosti i smanjnje stope nezaposlenosti što se smatra pokazateljom uspešnosti, ali bez sagledavanja mogućnosti za ostvarenje dostojanstvenog rada.

– Republički zavod za statistiku je pažnju javnosti usmerio na stopu nezaposlenosti koja se dobija Anketom o radnoj snazi, prenebegavajući registrovanu stopu koja je značajno nepovoljnija – rekla je Bradašova.

U 2016. godini broj stanovnika radnog uzrasta od 15 do 64 godine, što je najveći radni potencijal jedne zemlje, prema njenim rečima, smanjen je za 76.000, što je prouzrokovano negativnom stopom priraštaja i emigracijom, dok je stanovništvo starije od 65 godina, povećano za 34.000 ljudi.

– U odnosu na 2014. godinu broj stanovnika radnog uzrasta smanjen je za 146.500, pa je to demografsko pražnjenje doprinelo povećanju stope zaposlenosti za dva procentna poena – rekla je Bradašova.

Izvor: novaekonomija.rs link