Pirot: Delegacija Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji u poseti Pirotu

 

Više od 50 odsto mladih iz projekta “Znanjem do posla” dobilo posao

 

Direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji Ursula Lojbli sa saradnicima posetila je Pirot, gde su predstavljeni rezultati zapošljavanja mladih u ovom gradu i Knjaževcu. Program vlada Švajcarske i Srbije „Znanjem do posla“ sprovodi se u pet gradova među kojima su i ova dva grada. Predstavljeni rezultati pokazuju da je samo u protekloj godini više od polovine mladih koji su prolazili obuke u okviru programa nakon toga našlo posao.

 

 

Mladih imaju priliku da učestvuju u programu “Znanjem do posla”, koji podržava Vlada Švajcarske, a osmišljen je s ciljem da pospeši ekonomski razvoj Srbije i obezbedi brže zapošljavanje.

 

Direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji Ursula Lojbi je rekla da je projekat pre svega zamišljen kao podrška mladim ljudima za povećanje zapošljivosti.

 

“Smatrali smo da je veoma korisno da im se pruži podrška i veliko mi je zadovoljstvo što su oni sada u mogućnosti da se obrazuju za rad u različitim firmama”, navodi Lojbi.

 

Prema njenim rečima, u Pirotu i Knjaževcu je 300 mladih ljudi imalo mogućnost da koristi usluge karijernog savetovanja, stotinu njih se obučavalo u različitim kompanijama za zanimanja koja su privredi potrebna, a čak 60 je dobilo posao.

 

“Reč je o značajnom i velikom radu svih koji su uključeni u ovaj projekat. Švajcarska je posvećena daljem pružanju podrške zapošljavanju mladih kroz reformu obrazovanja, koja podrazumeva i uvođenje dualnog obrazovanja. Kako je prioretitet Vlade Srbije zapošljavanje mladih, tako je to i naš prioritet, pa ćemo i u narednom periodu podržati napore Srbijeda se ostvari što tešnja saradnja obrazovanja i privrede kao put do bržeg i većeg zapošljavanja”, kaže direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji.

 

Osnovni cilj projekta “Znanjem do posla” je upravo podizanje nivoa zapošljivosti mladih kroz model međusobne saradnje lokalne samouprave, kompanija, škola i nevladinog sektora. Zato je bilo veoma značajno to što su u panel diskusiji u Skupštini grada Pirota učestvoavali predstavnici svih ovih sektora.  Razgovaralo se o deficitarnim zanimanjima i problemima zapošljavanja mladih, ali i merama podrške kompanijama kako bi se povećalo zapošljavanje.

 

 

Jedna od najvažnijih mera je svakako obuka na radnom mestu koja se ralizuje i zahvaljujući radu lokalnih partnera projekta. U Knjaževcu je to organizacija “Timočki klub”, a u Pirotu partneri projekta su ZIP Centar za mlade  i Udruženje građana “Osveženje”.

 

Predstavnica ovih pirotskih udruženja Mira Zlatkov izrazila je zadovoljstvo što su predstavnici Švajcarske agencije za saradnju, koja finansijski podržava projekat ”Znanjem do posla”, posetili Pirot i upoznali se sa ovdašnjim aktivnostima i rezultatima u ostvarivanju programa.

 

Projekat se sprovodi od 2016. godine u pet gradova u Srbiji. Obuka u Pirotu relazovana je za šest deficitarnih zanimanja.

 

„Posebna sredstva su izdvojena za podizanje zapošljivosti teže zapošljivih i ranjivih grupa. Kod nas su to bile mlade Romkinje bez ikakvog obrazovanja ili samo sa završenom osnovnom školom i njih 80 je dobilo neku vrstu podrške za sticanje znanja i veština koje poslodavci traže. Pokazatelj dobro urađenog posla je da je više od 50 odsto mladih, koji su završili obuke, dobilo posao u kompanijama u kojima su bili na obuci ili u drugim firmama. Nesumnjivo je da oni koji prođu kroz ove  obuke imaju mnogo veće šanse da se zaposle“, kaže Zlatkov.

 

Predstavnici delegacije Švajcarske obišli su i pirotske lokalne partnere Programa „Znanjem do posla“, kao i kompanije u kojima će se mladi polaznici obučavati za neka od najtraženijih zanimanja na tržištu rada – Alatnicu “JLB-Soulier” i kompaniju “Stojanović”..

 

 

 


 

Pet gradova, 22 projekta

 

Tokom prvog kruga obuke na radnom mestu realizovana su  22 projekta, a pomoć na putu do posla dobili su mlađi od 30 godina iz teže zapošljivih grupa – žene žrtve nasilja u porodici, mladi bez roditeljskog staranja, mladi sa sela, štićenici kazneno-popravnih domova, mladi sa smetnjama u razvoju i pripadnici romske zajednice.

 

Vlada Švajcarske je za realizaciju projekata obuke na radnom mestu, na koje su lokalni privrednici u pet pilot gradova – Kragujevcu, Kruševcu, Knjaževcu, Novom Pazaru i Pirotu  ukazali kao na deficitarne,  odvojila u prvom krugu „Opportunity“ Fonda približno 400.000 evra.

 

Za šest programa podrške zapošljavanju teže zapošljivih grupa mladih izdvojeno je još 172.500 evra, dok je za realizaciju devet projekata, kojima se testiraju inovativni modeli zapošljavanja u Srbiji, izdvojeno dodatnih 138.000 evra.

 

Testiranje novih metoda zapošljavanja odvija se pod nadzorom Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije u osam lokalnih zajednica – Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Rači, Pirotu, Paraćinu, Užicu i Somboru.

 

Tekst: Zoran Panić / uredila: Sandra Vlatković