Kruševac: Štićenici kruševačkog Vaspitno popravnog doma uzgajaju cveće koje sada krasi brojne ustanove tog kraja, ali i kruševačke balkone. U moderno opremljenom stakleniku koji je u domu izgrađen sredstvima resornog ministarstva i donatora štićenici Vaspitno popravnog doma od ove godine obučavaju se i za zanimanje cvećar-vrtlar. Obuka je sprovedena u okviru programa „Znanjem do posla“, kroz projekat „Safe choices“. Pomenuti projekat sproveo je Omladinski savet Kruševac, inače lokalni partner programa „Znanjem do posla“.

 

Plastenik je „procvetao“ još proletos, a početak rada ozvaničen je nedavno, kada su ovu ustanovu posetili vd direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević i predstavnici donatora, organizacija „HELP“  i „Znanjem do posla“, odnosno Omladinskog Saveta Kruševac.

 

Upravnik VP doma Ivan Mijailović kaže da je zanimanje cvećar – vrtlar, uz brojne srednjoškolske smerove i zanate, uvedeno sa idejom da se štićenici obuče za nova, deficitarna zanimanja i osposobe za život i rad izvan Doma.

 

-Želeli smo da im ponudimo obuku za deficitarna i dobro plaćena zanimanja, koja bi ih odvratila od povratka „starom zanatu“ nakon izlaska iz ustanove. Ideja za izgradnju plastenika nastala je pre četiri godine. Najpre ju je podržalo Ministarstvo pravde, a zatim i donatori. Plasteničkom proizvodnjom smo unapredili rad čitave ekonomije VP doma, ali i sistem tretmana osudjenih lica, objašnjava Miljković

 

Upravnik navodi i da su u proteklih šest godina na ekonimiji u VP Domu u Kruševcu uspeli da povećaju proizvodnju dvadesetak puta, te da sada sami proizvode sve što je potrebno za ishranu štićenika.

 

„Cveću je potrebna ljubav“

 

Jedan od štićenika koji je učio za cvećara ima devetnaest godina i u VP domu je proveo više od dve i po godine. On, uskoro, izlazi i veruje da ima korisno znanje u rukama.

 

-Tokom obuke mnogo sam naučio o gajenju cveća u plasteničkim uslovima i mislim da će ovo biti moje buduće zanimanje. Želim da pokušam, da ovo što sam naučio, prenesem nekom iz porodice i da možda počnemo da se bavimo ovim poslom – kaže on.

 

Štićenici, angažovani u plasteniku, naučili su da sade i presadjuju cveće i da ga neguju. Naučili su, kažu, i da je cveću potrebna ljubav.

 

 

U VP domu očekuju da do kraja godine stignu do 20 hiljada sadnica odgajenih u plasteniku koji ima oko hiljadu kvadrata. Ovog proleća nabavljene su četiri hiljade sadnica belagone, nemesije, lobelije, verbene i karanfila, koje su odgajane uz savremenu opremu za navodnjavanje, prihranu i grejanje. Sada su aktuelne viole, a tokom zime počinje priprema novog cveća. Plan je da se u plasteniku proizvodi i začinsko bilje.

 

Izgradnju savremenog plastenika u VP domu sa 20 hiljada evra najpre je podržalo Ministarstvo pravde, a potom sa isto toliko organizacija Help. Švajcarska Vlada je kroz projekat „Safe choices“ u okviru programa „Znanjem do posla“ izdvojila pet hiljada franaka za zemljane radove. U okviru tog programa desetorica štićenika su bila na tridesetodnevnoj obuci za zanimanje cvećar – vrtlar u Javnom komunalnom preduzeću Kruševac, a od marta do avgusta u VP domu je bio angažovan mentor koji je obučavao štićenike za rad u plasteniku.

 

Obukom za cvećara – vrtlara do sada je obuhvaćeno pedesetak štićenika, a njih dvadesetak je angažovano za rad u plasteniku.

 

Novinar: Jelena Božović / Uredila: Sandra Vlatković