Beograd: Agencija za borbu protiv korupcije objavila je mišljenje o Nacrtu zakona o dualnom obrazovanju u kom stoji da zakonska rešenja koja sadrži nacrt ne primoravaju potencijalne poslodavca da učenicima koji su kod njega na praktičnom radu obezbedi dostojanstvene uslove rada, kao i da se Privrednoj komori Srbije „bez odgovarajućeg obrazloženja prepušta značajna uloga u oblasti dualnog obrazovanja”  umesto da Ministarstvo prosvete ima vodeću ulogu u ovoj oblasti.

Agencija je takođe ukazala na to da nacrt, kao jedan od uslova za učešće u sistemu dualnog obrazovanja, “ne predviđa obavezu poslodavca da učeniku obezbedi dostojanstvene uslove rada” i da bi u tom smislu nacrt trebalo dopuniti.

Agencija za borbu protiv korupcije smatra da su ove nadležnosti Privrednoj komori Srbije date “bez odgovarajućih mehanizama kontrole i/ili sužavanja diskrecionih ovlašćenja”.

Po najavi ministra prosvete Mladena Šarčevića konačni tekst nacrta Zakona o dualnom obrazovanju bi trebalo da bude pred poslanicima u Skupštini Srbije krajem septembra.

Izvor: radnik.rs link

Mišljenje Agencije u celosti možete videti ovde 

Izveštaj Ministarstva prosvete o sprovedenoj javnoj raspravi o nacrtu zakona o dualnom obrazovanju možete pročitati na sledećem linku