Da bi pomogli mladima da se nauče veštine koje kompanije zapravo traže napravili smo mrežu od pet partnerskih organizacija u Kruševcu, Kragujevcu, Knjaževcu, Novom Pazaru i Pirotu. Ovo su naše pilot zajednice u kojima švajcarski sistem upravljanja tržištem rada prilagođavamo posebnostima naše zemlje i tako tragamo za onim sistemom za podizanje zapošljivosti mladih koji nam najbolje odgovara.

U ovoj „laboratoriji“ testiramo šta je iz švajcarskog iskustva najbolje za Srbiju, koji je najbolji i najefikasniji model saranje lokalne administracije, kompanija, škola i nevladinih organizacija na trajnom smanjenju nezaposlenosti i šta je neophodno promeniti unutar zakonodavnog okvira da bi ovakav sistem zaživeo širom zemlje.

Znanjem do posla: Naši lokalni partneri će uz našu podršku vremenom jačati i razvijati lepezu svojih usluga, da bi po okončanju projekta bili sposobni da samostalno deluju i pružaju informacije o stanju na tržištu rada u njihovoj zajednici, nude i kreiraju programe obuke na radnom mestu, daju praktične savete za razvoj karijere i stručno usavršavanje i pomažu kompanijama i nezaposlenima da se brže pronađu.

Projekat „Podrška sprovođenju Programa reformi politike zapošljavanja i socijalne politike u Republici Srbiji sa fokusom na politiku zapošljavanja i povećanja zapošljivosti mladih” deo je šireg programa kojeg finansijski podržava Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (Swiss Agency for Development and Cooperation – SDC), a sprovodi Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva u partnerstvu sa ključnim resornim ministarstvima zaduženim za sprovođenje politika zapošljavanja i zapošljivosti mladih u Republici Srbiji – Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom omladine i sporta.

Želja nam je da za četiri godine naši lokalni partneri umeju da samostalono pomognu mladima i skrate im vreme koje je potrebno da nakon završene škole nađu posao.